Recepty na zdravé a dietní vánoční cukroví

MRKVOVÉ VÁNOČNÍ CUKROVÍ

Budete potřebovat:

  • 180 g jemně nastrouhané mrkve
  • 300 g celozrnné mouky
  • 250 g tuku
  • kypřicí prášek do pečiva (použijeme půl sáčku)
  • hroznový cukr s vanilkou na obalení
  • mandle na plátky

Postup:
Tuk utřeme s nastrouhanou mrkví. Mouku prosetou s práškem do pečiva vmícháme a vytvoříme těsto. To posléze vyválíme a vykrájíme libovolné tvary ( stejně jako linecké cukroví) Vykrájené kousky ozdobíme plátky mandlí. Poté pečeme v troubě cca 10 minut při teplotě 180°C. Horké mrkvové vánoční cukroví ještě obalíme v hroznovém cukru.

CELOZRNNÉ VANILKOVÉ ROHLÍČKY

Budete potřebovat:

  • 250 g špaldové nebo žitné mouky
  • 50 g hladké kukuřičné mouky
  • 50 g třtinového cukru jemně rozmixovaného
  • 100 g másla
  • 100 g mletých ořechů nebo 100 g rozmixovaných slunečnicových semínek
  • 1 vaječný žloutek
  • citrónová kůra
  • mléko podle potřeby
  • hroznový cukr nebo ovesné mléko v prášku , mletá vanilka

Postup:
Prosetou mouku a cukr smícháme s mletými ořechy nebo slunečnicovými semínky, nastrouhanou citronovou kůrou, změklým tukem, vaječným žloutkem a vytvoříme tuhé těsto, které v ideálním případě necháme odležené přes noc v lednici. Druhý den tvoříme s těsta rohlíčky, klademe je na plech na pečící papír. V předehřáté troubě na 160°C pečeme dozlatova. Pokud budeme rohlíčky obalovat, použijeme hroznový cukr nebo ovesné mléko v prášku smíchané s vanilkou. Aby bylo rohlíčky křehké je třeba je nechat 14 dnů odležet.

FÍKOVÉ ŘEZY

Budete potřebovat:

  • 200 g fíků
  • 150 g vlašských ořechů
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 50g mandlí
  • 50 g kandovaného ovoce
  • Šťáva i kůra z jednoho citronu
  • Zelený kokos na obalení

Postup:
Opláchnuté fíky umeleme na masovém strojku. Vlašské ořechy nasekáme najemno. K umletým fíkům přidáme cukr, nasekané ořechy, žloutky, na nudličky nakrájené mandle, kandované ovoce a citronovou šťávu. Vařečkou vypracujeme těsto, do kterého vmícháme na proužky nakrájenou citronovou kůru. Těsto důkladně prohněteme a vyválíme z něj váleček o průměru 3 cm. Na rozprostřený pergamenový papír potřený olejem přendáme těsto a zabalíme.V chladu necháme zaschnout několik dnů. Po zaschnutí vezmeme potravinářskou fólii, na kterou nasypeme rovnoměrně zelený kokos – těsto vyndáme z papíru a zabalíme do fólie. Krájíme na kolečka těsně před podávánín aby kousky zbytečně nevysychaly.

OVESNÉ KULIČKY (nepečené vánoční cukroví)

Budete potřebovat:

  • 150 g ovesných vloček
  • 150 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 lžíce karobu
  • 1 vanilkový cukr
  • kokos nebo mleté vlašské ořechy na obalení kuliček

Postup:
Vše smícháme a vypracujeme hmotu, ze které tvoříme kuličky. Podle chuti je hotové můžeme ještě obalit v kokosu, mletých ořechách, sezamových semínkách apod. Obalené kuličky necháme v chladu ztuhnout.

POMERANČOVÉ LINECKÉ SUŠENKY Z CELOZRNNÉ MOUKY

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • 1 hrnek cukru
  • špetka soli
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 1 vejce
  • 2 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry

Postup:
Na válu smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Ve větší misce rozmixujte směs oleje a cukru dokud se cukr nerozpustí, potom přidejte prosetou mouku, vše mixujte asi 3 minuty do hladkého krému. Přidáme vejce, pomerančovou kůru a vanilku. Vypracované těsto rozdělíme na 2 stejné části. Každou vyválíme na pečícím papíře na širší placku, poté srolujeme a dáme na 2 hodiny do ledničky odpočinout. Troubu předehřejeme na 200°C. Těsto na pomoučeném vále rozválíme asi na 3mm. Pomocí formiček z něj vykrajujeme různé tvary a dáme na plech – vymazaný nebo vyložený pečícím papírem. Pečeme asi 10-12 minut dorůžova. Sušenky po vychladnutí slepíme k sobě karobovým krémem – koupíte ve zdravé výživě.

COOKIES

Budete potřebovat

  • 1,5 hrnku celozrnné hladké mouky (špaldová, pohanková, žitná)
  • 1 hrnek třtinového cukru – raději méně
  • 2 hrnky ovesných vloček
  • 1/2 hrnku čokoládových kousků – čokoláda na vaření
  • 1/2 nasekaných rozinek
  • 1/2  kokosu, semínka dýně, sezamu 
  • 1/2 nasekaných oříšků, mandlí
  • 250 g másla
  • 2 lžičky  skořice
  • 1 lžička perníkového koření
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka

Postup:
Ze všech ingrediencí vytvoříme suchou směs a vytvarujeme kuličky, které vidličkou rozmáčkneme na plechu vyloženém pečícím papírem na placičky. Ty pak můžeme ještě posypat semínky. Pozor – kuličky dělíme malé, protože placičky se nám při pečení rozjedou na větší placky.